Podzemni raj u najvećoj pećini na svijetu



Dovoljno je velika da u nju mogu da stanu čitave džungle, bijele pješčane plaže i još mnogo toga. Ima sopstvenu klimu i životinje koje se ne mogu naći nigdje više na svijetu. Dobrodošli u vijetnamsku Son Dong pećinu.


Do nedavno su skrivena blaga najveće pećine na svijetu bila prava misterija ostatku planete.

Istraživači su tek u posljednjih nekoliko godina kročili u ovaj do tad netaknuti svijet, a sada im se pridružuju i turisti željni avantura.


“Kada sam posjetio Son Dong, osjećao sam se skrušeno, jer me je ta pećina podsjetila koliko smo mali i beznačajni. Tu su stalagmiti veličine solitera, džungle, čudne životinje koje niko ranije nije vidio”, kaže Ben Mičel, prvi Australijanac koji je istražio pećinu.


Son Dong otkrili su lokalni stanovnici džungle početkom devedesetih, ali ih je strmi ulaz spriječio da je istraže. Uz to, plašio ih je zvuk žuborenja koji su čuli iz pećine, a koji potiče od brze podzemne rijeke.

Ulaz je bio izgubljen u gustom rastinju gotovo dvije decenije, dok britanska ekspedicija nije konačno nabasala na njega prije nekolik godina.


Smješten u divljem dijelu Pong Na Ke Bang nacionalnog parka, Son Doong je toliko velika, da bi i u jednu od najmanjih odaja mogla da se smjesti 40-spratna zgrada. U njoj bi čak mogli da se formiraju pravi oblaci.

Sunce dopire kroz dva urušena svoda, zahvaljujući čemu u jednom dijelu pećine buja vegetacija.


U drugim dijelovima, džinovski stalagmiti dostižu visinu od nevjerovatnih 80 metara, a ima i neke od najnevjerovatnijih primjeraka pećinskih bisera.


Istraživači su nedavno otkrili fosile za koje se vjeruje da su stari 300 miliona godina, a sada je naseljavaju najneobičnije životinje.

Putnici su primijetili majmune, kljunorošce i leteće lisice, ugroženu vrstu slijepog miša.








putovanja

Post A Comment:

0 comments: