Neke od najvećih tajni američke vojske i CIA-e

Tajne američke vojske i CIA-e variraju od onih zastrašujućih, preko zabavnih, do čisto apsurdnih, ali sve imaju jednu zajedničku crtu - sve redom intrigiraju.



Nedavno je CIA skinula oznaku tajnosti s nekih tajnih projekata o kojima je američka i svjetska javnost već desetljećima nagađala, pretpostavljala i tvrdila o čemu se radi u njima. U samoj CIA-i su priznali - neki od tih mitova o njihovim tajnim projektima zvučali su bolje od stvarnosti pa su namjerno pustili da se stvari u tom smislu razvijaju u svom smjeru.



U pregledu deklasificiranih projekata CIA-e i američke vojske, donosimo nekoć tajne projekte koji uključuju pokušaj da se napravi supersonični leteći tanjur, kao i čuveni projekt 'Manhattan', čiji je plod bila prva svjetska atomska bomba.

Projekt 'Ledeni crv' (Iceworm)

U 60-im godinama prošlog stoljeća američka vojska se dala u tajnu misiju izgradnje serije mobilnih lansirnih rampi za nuklearne rakete ispod arktičke ledene kape. Cilj je bio osigurati dovoljno nuklearnih raketa srednjeg dometa blizu teritorija nekadašnjeg SSSR-a, kako bi se mogle napasti mete unutar te bivše zemlje, piše LiveScience.



Program je dobio kodni naziv 'Ledeni crv', ali kako bi američka vojska ispitala njegovu izvedivost, pokrenuli su paravan-misiju pod nazivom 'Kamp stoljeće' 1960. godine. Pod krinkom tog programa, američki inženjeri su izgradili mrežu podzemnih zgrada i tunela, uključujući prostorije za život, kuhinju, rekreacijsku dvoranu, bolnicu, laboratorije, skladišta, komunikacijski centar i nuklearnu elektranu.

Ta baza, koja je držana u tajnosti od danske vlade, bila je u pogonu punih sedam godina. Program je naglo prekinut 1966. godine zbog stalnog pomicanja leda, koji je promijenio sigurnosne uvjete u toj bazi. Ona se danas nalazi zarobljena pod arktičkim ledom.







zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: