Legendarno srebrno brdo u Boliviji




Grad Potosi u podnožju Bogatog brda

Bogato brdo ili Cerro Rico smješteno iznad bolivijskog grada Potosi, u 16. je stoljeću svojim srebrom privuklo španjolske osvajače u do tada mirni dio Bolivije. Planina je bila toliko bogata srebrom da su se na daleko proširile legende o pravoj srebrnoj planini!



Prije španjolske kolonizacije na ovom se mjestu u podnožju planine nalazilo malo selo. Španjolski su osvajači sredinom 16. stoljeća na ovom području masovno tražili zlato, no uspjeli su pronaći jedno od najvećih nalazišta srebra u cijelom Novom Svijetu! 1545. godine na mjestu sela osnovali su grad Potosi.



Potosi, grad prekrasnih španjolskih kolonijalnih građevina

Stoljeće nakon što je osnovan Potosi je bio jedan od najvećih gradova na cijelom svijetu, kao i jedan od najbogatijih! U rudnicima su u srebrnoj planini bili prisiljeni raditi Indijanci, kao i afrički i indijski robovi. Nevjerojatan je podatak da je u 16. stoljeću ovo područje bilo najveći svjetski industrijski kompleks! U rudniku i dalje ima srebra no do njega se sve teže dolazi. I dalje se vadi kositar.




Srebro je putovalo skroz do Španjolske

Španjolci se u gradu osnovali i kovačnicu novca od srebra u kojoj je rađen kraljevski novac. Srebrna je planina bila glavni izvor srebra u cijelom španjolskom kolonijalnom carstvu, i velike su količine novca ljamama i mulama dopremane do obale Tihog oceana pa brodovima u Španjolsku. Zbog svjetske slave koju je svojim rudnicima stekao Potosi, po njemu su nazvani i brojni drugi rudarski gradovi u Meksiku i SAD-u.
Legenda naroda Inka



Prema legendi naroda Inka, grad je ime dobio od riječi potocsi koja prevedena znači "gromoglasna buka". Legenda kaže da je rudare španjolskog kralja uplašio nadljudski snažan glas koji im je rekao da je srebro namjenjeno drugim gospodarima i da ga ne diraju.
Turistički obilazak Potosija



Potosi je jedan od najviše smještenih gradova na svijetu (leži na visini od 4.090 metara) i zbog toga se u njemu poželjno dobro zaštiti od sunca. Grad je idealna destinacija za sve koji žele istražiti učinak kolonizacije na bolivijske starosjedioce.



Moguće je turistički obići cijeli proizvodni lanac od rudnika sve do Kraljevske kovačnice. Postoje organizirani turistički obilasci vrućih i zagušljivih hodnika i tunela rudnika, a rudari na koje naiđete sigurno neće odbiti mali poklon u obliku boce vode, soka ili cigarete. Na prodavače ovih dobara naići ćete na putu od grada prema rudniku. Moguće je posjetiti i staru Kraljevsku kovačnicu novca ili Kuću novca koja je danas pretvorena u muzej (Casa Nacional de Moneda).


Prilaz rudnicima u planini Cerro Rico


Rudari i danas većinu dana provode duboko u planini 


Voda, sokovi i dinamit kao poklon rudarima





putovanja

Post A Comment:

0 comments: