Pogledajte novu američku bespilotnu letjelicu

Letjelica X-47B sa krilima poput onih u slijepog miša, zapravo je milijardu dolara vrijedna probna letjelica u okviru američkog programa koji treba da donese novu generaciju bespilotnih vazduhoplova. Osim toga, riječ je o prvom dronu koji će biti lansiran sa nosača aviona.



Elegantnih linija, srebrne boje i sposoban da leti pri brzinama nešto manjim od zvučne, X-47B koristi najmoderniju GPS tehnologiju za navigaciju i softver za kontrolu leta, a izašao je iz pogona “Nortrop Gramana”.

Šta znači lansiranje sa nosača brodova? To znači da Sjedinjenim Državama neće biti potrebna dozvola drugih zemalja da koriste njihove baze za lansiranje.

Najnoviji dron je veličine mlaznih borbenih aviona, težak je šest tona i ima dolet od 2.000 kilometara. Viši američki pomorski činovi za “čudesan” X-47B kažu da predstavlja “pogled u budućnost”.



Ujedno, razvoj ove letjelice, koja će se u upotrebi naći od 2020. godine, mogao bi da označi kraj aviona tipa “top gun” u kojima se bore letjelice kojima upravljaju piloti.

Ovi bespilotni vazduhoplovi moći će da vrše nadgledanje non-stop, da prikupljaju obavještajne podatke i da izvršavaju raketne napade, ne rizikujući pri tom, živote pripadnika vojske.

Njima neće biti upravljano pomoću daljinske kontrole, već će letjeti samostalno, koristeći najnoviji sistem GPS navigacije i softvera za letenje.

Za sada se, međutim, ne zna da li će dron moći da otvara vatru bez eksplicitne dozvole njegovog kontrolora. Pentagon je saopštio da nijedna bespilotna letjelica neće moći da odlučuje kada će napasti ljude.

Međutim, kritičari upozoravaju da uvođenje “vještačke inteligencije” u vojno naoružanje predstavlja korak ka razvoju autonomnih “robota ubica”.










zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: