Pronađena najveća piramida na svijetu ?

Arheologinja Angela Micol, koja koristi metode detaljnog proučacanja mapa i zemoljovida tvrdi kako je pronašla 2 nova nalazišta neotkrivenih piramida u Egipatskoj pustinji, koristeći samo "Google Earth", ali stručnjaci govore kako je još rano kako bi se ovo "otkriće" priznalo.



Prvo nalazište je udaljeno samo 1.5 milju od grada Dimai i sastoji se od jedne velike četvrtaste građevine i još tri nešto manje građevine.

Drugo potencijalno otkriće nalazi se 12 milja od grada Abu Sidhum, koji se nalazi na obali Nila. Glavna značajka mu je velika građevina sa tri strane koje su dosta erodirale, a u centru mu joj se nalaze rupe koje bi mogli biti drevni bunari.

Micol je za vijesti rekla kako je Egiptolog Nabil Selim potvrdio kako oba nalazišta prije nisu otkrivena i slike zajedno sa koordinatama su poslane stručnjacima na daljnje promatranje.

Prošle su godine pokušali kopati na jednom od brda, no udarili su u tvrdi kamen za kojeg smatraju da je granit. Također su detektorom metala i šupljina otkrili podzemni tunel koji vodi u smjeru sjevera u oba brda, a većina zasad poznatih egipatskih piramida ima upravo takve tunele.



Micol kaže kako je nedaleko od ovog nalazišta pronađen neidentificirani hram te niz mogućih grobnica.

Proces registrovanja i zaštite takvih otkrića, ako to zapravo i jesu otkrića, neće biti započet ubrzo, u međuvremenu amaterski egiptolozi mogu istraživati nalazišta istom metodom koju je Micol koristila - Google Earth.

"Jasno je što bi ovo nalazište moglo sadržavati, no potrebno je terensko istraživanje kako bi se potvrdilo da su to zaista piramide", zaključila je mlada arheologinja.







zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: