Dječak riba: Umjesto kože ima "krljušt"

Pan Ksijang, osmogodišnjak rođen u Kini, boluje od ihtioze, rijetkog genetskog poremećaja usljed kojeg mu koža izgleda kao da je riblja krljušt. Njegova koža je suva i oštećena, a na zglobovima ima zadebljanja koja mu onemogućavaju pokretljivost zglobova na rukama i nogama.


Zbog stanja u kojem se nalazi dječak trpi konstantne bolove. On ne može ni da zaspi zbog iritantnog svraba. Najgore u cijeloj situaciji jeste što za oboljenje nema lijeka.

Inače, ihtioza je oboljenje zbog kojeg koža dehidrira i nema potrebnu vlažnost. Zbog suvoće ona je zadebljana, peruta se i ljušti. Osoboma oboljelim od ihtioze, što je zapravo grčka riječ za ribu, jedina terapija jeste konstantna njega. Oboljeli se tretiraju visokohidrantnim kremama i uljima kako bi koža dobila kakvu-takvu vlažnost.


"U kožu moraju da se utrljavaju kreme i losioni kako ne bi popucala. Ukoliko se to dogodi, vrlo je vjerovatno da će uslijediti neka infekcija, što za oboljele može biti fatalno", kažu stručnjaci.


Podsjetimo, prošle godine, emitovan je dokumentarac o tinejdžeru iz Vijetnama koji takođe boluje od iste kožne bolesti. Moguće je da je njegovo teško stanje posljedica američkog hemijskog oružja korišćenog tokom Vijetnamskog rata.
Ovo je njegova priča:







zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: