Ålesund poput norveške Venecije

Fascinantna arhitektura grada znana kao «jugendstil»

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/00/13/ef/c5/alesund-view-from-mount.jpg

Autor M.SMAJKIĆ (Avaz)

Kada čujete da u dalekoj Norveškoj postoji grad koji nazivaju tamošnjom Venecijom, u takvo što teško je povjerovati. Međutim, Alesund, primorski lučki grad, najveća regija između Bergena i Tondhajma (Tondheim), u kojem smo boravili, a koji je smješten u zapadnom dijelu Norveške, te zauzima sedam otoka, sa svojim vodenim okruženjem, kanalima i fantastičnom arhitekturom djeluje upravo takav.

Katastrofalni požar

Zbog činjenice da je u nekoliko navrata proglašen najljepšim norveškim gradom, u čijoj je blizini Geirangerfjord, jedan od najljepših norveških fjordova pod  zaštitom UNESCO-a, Alesund posljednjih godina privlači sve veći broj turista iz cijelog svijeta.
Ipak, njih smo najviše sretali u centru gradu gdje, zaista, njegova  fantastična arhitektura oduzima dah. No, nastala je kao posljedica katastrofalnog požara iz 1904.godine u kojem je nekoliko hiljada ljudi ostalo bez krova nad glavom. U obnovi grada učestvovali su mladi norveški arhitekti i građevinari, nadahnuti savremenim stilom, zbog čega je arhitektura Alesunda poznata kao «jugendstil», odnosno «art nouveau». Tako se pogled na prelijepe alesundske građevine i fascinantno okruženje najbolje pruža sa vidikovca iz kojeg se od centra grada može doći preko 418 stepenica.



Osim stranih gostiju i domaći turisti vikendom i praznicima posjećuju, Alnes malo malo ostrvsko mjesto u općini Giske (Jiske) koja pripada Alesundu.Jer, Alnes ima zanimljivu atrakciju,  svetionik koji je prvi put izgrađen daleke 1869. godine. Osim sjajnog pogleda na okolna ostrva i, skoro dramatičan krajolik, sa visine od 22 metra, u ovom svetioniku možete  kupiti i razne suvenire kao i tradicionalne džemove, sa vrlo malo šećera i velikim komadima voća, od jagoda i malina. No, ono što je nas fasciniralo jesu podmorski tuneli do Alnesa u čiju je izgradnju neminovno uložena napredna tehnologija. Jer, udaljenost od Alesunda do Alnesa iznosi 11 kilometara, a do ovog mjesta smo došli kroz,čak, tri podmorska tunela.

No, upravo zbog toga, ne treba smetnuti činjenicu da je prvi tunel na svijetu za drumska vozila, dužine 24m i 76cm probijen upravo u Norveškoj još davne 1890. godine.

Visoke cijene

Svojevrsna atrakcija u ovom gradu je svakako i Atlanterhavsparken Alesund Akvaruima, a  riječ je o vodenom parku, jednom od najvećih akvarija s morskom vodom Sjeverne Evrope. Tako jedanaest velikih površina akvarija, među njima tri otvorena kontaktna i četrnaest manjih, nude jedinstven uvid u život u moru norveške obale, kao i sjevernog Altlantika.



Međutim, iako je Alesund je i jedna od najvećih i najvažnijih ribarskih luka Norveške te ima fabrike za preradu ribe, njena cijena u ribarnicima je, posebno, za naš standard visoka. Tako smo za kilogram «toška»,vrste bijele ribe platili 30 KM, no zato joj ukus odličan. Baš kao i kod «laksa» odnosno, norveškog lososa koji ima specifičan i delikatan okus.

Od visokih cijena «zavrtjet»će vam se i u šoping centrima, kojih u gradu ne manjka, no, zato do mile volje možete probati odjevne predmete,a da vas ko odo osoblja ne «presječe» pogledom. Jer, svi su jako ljubazni i, inače, gdje god da se zateknete, svi odlično govore engleski jezik.

Norvežani, također, uživaju u ispijanju kafe, pa je ponuda u brojnim lijepo uređenim kafeterijama raznovrsna. No, okus naše kafe, bez obzira o kojoj s evrsti radi, neuporedivo je bolji. Tako im je «espreso»  kafa poprilično loša, a cijena joj iznosi čak 7 KM, negdje i više. Pušenje je u svim zatvorenim prostorima strogo zabranjeno, a kutija cigareta stoji minimalno 20 KM!


Bole i svele

Sve vrste voća i povraća su dostupne tokom čitave godine , a imaju odlične mliječne proizvode. Na svakom ćošku nude slatko pecivo «bolle» nešto  poput krofni, a punjene su čokoladom, karamelom ili grožđicama ili «svele» koje izgledaju kao američke palačinke, a premazane su margarinom i posute kristal šećerom. «Bolle» nisu skupe, jer se tri komada, koliko su najčešće u ponudi, mogu kupiti za 20 kruna, odnosno 5 KM.

Fudbaler Rise

Alesund ima i svoj istoimeni fudbalski klub, osnovan 1914.godine koji igra u norveškoj profesionalnoj ligi, zvanoj Tippeligaen. Zanimljivo je da je ovaj Fudbalski klub tek prije tri godine, po prvi u historiji izvojevao pobjedu u norveškom kupu protiv Molde FK. Jedan od poznatih igrača koji je počeo svoju karijeru u ovom klubu je Jon Arne Rise (John Arne Riise), koji trenutno igra za Fullham FC. Iako se njihov navijački klub zove «Stormen», odnosno «Oluja» nose epitet najdiscipliranijih.








putovanja

Post A Comment:

0 comments: