Savršeno sletio na nosač zrakoplova bez prednjeg kotača

Slijetanje zrakoplovom na nosač zrakoplova posao je samo za najbolje pilote, a bilo kakav problem taj posao i opasnost da nešto pođe po zlu višestruko povećava. Pilot borbenog zrakoplova AV-8B Harrier, međutim, napravio je pravi podvig pri slijetanju na nosač zrakoplova USS Bataan.


Satnik William Mahoney je 7. lipnja trebao obaviti još jedan rutinski let svojim Harrierom s palube USS Bataana, no pri polijetanju je otkrio kako mu je zakazao mehanizam na prednjem kotaču zrakoplova. naime, nakon što ga je uvukao, isti kotač više nije reagirao na komande i ostao je unutar trupa zrakoplova.

Mahoney je zrakoplov pozicionirao na oko 600 metara iznad broda i razgovarao s časnikom za slijetanje u kontrolnom tornju, kako bi mu pružio pomoć pri prisilnom slijetanju. Kad se Harrier spustio na visinu od 100 metara, iz kontrolnog tornja su Mahoneyu rekli kako mu prednji kotač nije izašao iz trupa te su pripremili posebnu stolicu za slijetanje, koja je dizajnirana upravo za takve situacije i na koju se nos zrakoplova treba nasloniti prilikom slijetanja, prenosi Business Insider.

To je značilo samo jedno, da Mahoney treba izvesti savršeno vertikalno slijetanje iz prvog pokušaja. kako je to izgledalo, pogledajte u priloženom videu.







zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: