Pogledajte šta pokreće internet!

Zahvaljujući britanskom fotografu i dizajneru Timu Arnallu sada možemo vidjeti što točno pokreće internet.


Arnall je uspio dobiti pristup tajnom podatkovnom centru telefonske kompanije "Telefonica" u Španjolskoj, a o svom iskustvu snimio je i film koji će se uskoro prikazati u Barceloni. Radi se o jednoj od najvećih telefonskih kompanija i njihov podatkovni centar prostire se na više od 65 tisuća kvadrata. U centar je uloženo više od 300 milijuna eura.

U njemu se nalaze 23 IT prostorije dostupne samo IT stručnjacima. Svaki modul podatkovnog centra je neovisan, a nove prostorije mogu se aktivirati bez ometanja operacija u ostalima.

"Film 'Internet machine' dokumentira jedan od najvećih i najsigurnijih podatkovnih centara u svijetu. Film istražuje njegov skrivenu arhitekturu. U ovom filmu želio sam pogledati iznad dječjeg mita o oblaku i istražiti infrastrukturu internet. Bilo mi je važno da vidim i čujem energiju koja odlazi u pokretanje tih strojeva. Ono što smo vidjeli, nakon što smo prošli identifikaciju i provjere sigurnosti veće od onih na bilo kojem aerodromu, bile su zaglušujuće bučne sobe sa serverima i ruterima", ispričao je Arnall.

Gigantski spremnici puni desetaka tisuća litara hladne vode nalaze se ispred prostorija kako bi se one osigurale u slučaju požara, a na krovu se nalaze rashladni uređaji za filtriranje i hlađenje zraka koji ulazi u centar.







zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: