Podvodna “rijeka” u Meksiku

Neka od najnevjerojatnijih mjesta na Zemlji nisu toliko pristupačna. Ovo fascinantno mjesto nalazi se u podvodnoj spilji na poluotoku Yucatan u Meksiku. Ono što izgleda kao rijeka, mirno teče kroz spilju čineći jedan od najspektakularnijih prizora dosad snimljenih u podvodnoj fotografiji.


Spilja na slici nazvana je Cenote Angelita. Jedno je od najljepših mjesta popularnih među scuba diverima i to zahvaljujući svojoj podzemnoj “rijeci”. Rijeka kao da teče kroz vodu, a okružena je otocima s drvećem i otpalim lišćem.

Ova rijeka zapravo je relativno tanak sloj hidrogen sulfata koji odvaja slatku i slanu vodu. Kako je objašnjeno na web-stranici amaterskog fotografa Anatolyja Beloshchina, do 29 m dubine voda je slatka. Tada se dolazi do sloja navedenog spoja, a ispod, od 30 do 60 m dubine, voda je slana. Ova iluzija rezultat je fenomena koji se naziva haloklin.


Ronioci mogu zaroniti kroz “rijeku” i vidjeti je odozdo. Podvodno drveće doprinosi atmosferi ovog mjesta. Gledajući ove fotografije, čini se gotovo nevjerojatnim da su snimljene 30 m ispod površine vode.


Meksiko je dom brojnim nesvakidašnjim podvodnim spiljama. Niz klimatskih i geoloških promjena stvarali su ih tisućama godina. Iskusni ronioci tamo imaju prilike vidjeti mjesta koja se ne mogu pronaći nigdje drugdje na Zemlji.








putovanja

Post A Comment:

0 comments: