Liberija: 25.000 kandidata palo na prijemnom ispitu

Liberijska ministrica obrazovanja kaže da ne može vjerovati da su apsolutno svi prijavljeni ove godine pali na prijemnim ispitima za fakultete.



Na prijemne za Liberijsko sveučilište, jedno od dva sveučlišta u zemlji kojom nakon brutalnog građanskog rata još vladaju kaos, nasilje, warlordovi ljudožderi i nesigurna vlada, izašlo je 25 tisuća učenika.

Prema riječima jednog profesora, studenti nisu imali nikakvog entuzijazma niti temeljno znanje engleskog jezika. Predsjednica Liberije, Nobelovka Ellne Johnson Sirleaf nedavno je priznala da je obrazovni sustav “u neredu” i treba hitno poboljšanje.

Glasnogovornik Sveučlišta Momodu Getaweh kaže da u Liberiji nedostaje osnovnog materijala za učenje, da su učitelji nekvalificirani, ali ipak se nikada nije desilo da se baš nijedno dijete ne uspije upisati na fakultet. Sveučilište jest pretrpano, ali to da ove godine nema novih studenata težak je udarac.

Sama djeca su strašno razočarana, ne mogu vjerovati da nisu prošli i tvrde da su im uništeni snovi, javlja BBC-jev reporter iz glavnog liberijskog grada Monrovije. Ministrica obrazovanja Etmonia David-Tarpeh sazvala je suradnike da hitno izraze plan akcije za reformu škola. “Znam da su naše škole jako slabe, ali da baš svi koji su izašli na prijemni padnu, to mi izaziva sumnje. To je kao masovno ubojstvo.” rekla je.





zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: