Najčudnije voće na svijetu

Koje je najčudnije voće koje ste vidjeli? Da li ste se usudili da ga probate? Obzirom da ga, uglavnom, ne možete naći na našim tržnicama i supermarketima, odlučili smo da vam pokažemo par najčudnijih.

Pitaja


Poznato po svojoj neobičnoj boji i laksativnim svojstvima, pitaja ili zmajevo voće raste u centralnoj i južnoj Americi kao i u pojedinim zemljama jugoistočne Azije. Plod zmajevog voća je svijetlo ružičaste boje, a unutrašnjost je bijela i prošarana je sa puno malih, crnih sjemenki. Unutrašnjost je jestiva, a plod se može naći i u žutoj boji.

Durian


Veoma često ga zovu i “kralj svih voćki”. Raste u jugoistočnoj Aziji, a veoma ga je teško otvoriti. Kada se uspijete probiti kroz njegovu bodljivavu ljusku, dočekaće vas pomalo čudan miris. Ipak, ne dajte da vas to omete, jer meso ploda ima ukus badema.

Karambola


Osim svog neobičnog izgleda, koji podsjeća na morsku zvijezdu, ovo voće je poznato i po svom jedinstvenom ukusu koji se opisuje kao mješavina papaje, narandže i grejfruta. Prirodno stanište su mu tropski dijelovi jugoistočne Azije i južnog Pacifika.

Rambutan


Ovo neobično voće se može naći u skoro svakom vrtu u Aziji. Plod mu je providne bijele ili blijedo ružičaste boje i veoma je sladak. Takođe, svaki rambutan sadrži i mekanu, hrskavu sjemenku, koja je blago otrovna kada je sirova (navodno je u redu kada je kuhana).

Kivano


Porijeklom je iz Afrike pa mu otud i naziv afrička rogata dinja, mada uspijeva i u pojedinim predjelima Kalifornije i Australije. Plod opisuju kao mješavinu okusa banane i limuna, a neki ljudi jedu i koru koja je bogata vitaminom C i vlaknima, dok je sam plod bogat vitaminima A i C.

Miracolina


Miracolina, koja se često naziva i čudesno voće, stvarno ima čudesne sposobnosti: naime, ona ima sposobnost da kiseloj hrani daje sladak okus! Ako sažvaćete jednu bobicu prije konzumiranja limuna, limete ili neke druge kisele namirnice, imaćete osjećaj kao da jedete neke bombone. Ona je savršena voćka za dijabetičare i sve druge osobe koje bi trebale izbjegavati šećer zbog zdravstvenih razloga. Prirodno stanište joj je zapadni dio afričkog kontinenta.

Ćirimoja


Gaji se širom svijeta, a oblik joj malo podsjeća na artičoku. Ćirimoja ima slatko-kiselkasti okus koji podsjeća na mješavinu ananasa, banane i jagode. Sjemenke su, kada se zdrobe, otrovne te se preporučuje oprez prilikom konzumiranja ovog voća.

Jamajčanski tangelo


Ovo voće se veoma često naziva i ružno voće. Potiče sa Jamajke i zapravo je tangelo (dobija se ukrštanjem mandarine i pomela ili grejfruta) koji ima sladak, citrusni okus.

Fizalis


Fizalis je, manje – više, vrsta ogrozda koja raste zatvorena u dugoj, papirastoj ljusci. Poput paradajza i nekih bobica, fizalis ima osvježavajući okus, a može se koristiti i u salatama, kao i za pravljenje džemova i želea.

zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: