Nacionalni park Torres del Paine



Nacionalni park Torres del Paine, jedno je od najljepših mjesta na svijetu, koje je zbog svoje udaljenosti, očuvalo iskonsku prirodnu ljepotu.

Torres del Paine - Patagonia Chilena

Dragulj u kruni nacionalnih parkova jednostavno oduzima dah jer združuje mala jezera različitih boja, rijetke šume, velike slapove i ledenjake, vrhove granitnog masiva Painea a bogat je i raznolikim biljnim i životinjskim svijetom.



Andski kondor, golemi grabežljivac, leti visoko široko razmaknutih krila – on je gospodar neba i čuvar vrhova.

http://farm5.staticflickr.com/4061/4247681245_ab9f437f5c_z.jpg


Taj je masiv otac Agostini, rimoatolički svećenik koji je 1945. putovao Patagonijom, opisao kao “neosvojivu tvrđavu okrunjenu kulama, šiljcima i čudovišnim rogovima koji se uzdižu k nebu”.
Michael Andrews je u Kondorovu letu (1982) napisao: “Nisam mogao zaboraviti okomite vrhove, jasnoću svjetla, vjetar što bijesni i mnoštvo cvijeća”.



Stoga, nije čudo što je Torres del Paine omiljeno odredište mnogih planinara. Centralni dio parka zauzimaju tri veličanstvena planinska vrha od ružičastosivog granita pokrivenog crnim škriljavcem koja se izdižu nad ledenjačkim jezerom kristalno čiste i izrazito plave boje.



Lanac vulkana koji se spušta niz Ande stvorio je ove granitne mase. Stvrdnule su se ispod površine zemlje, a potom su ih podzemni potresi izbacili na površinu, probivši sloj škriljevca koji im sada krunu vrhove. Ledenjaci su oblikovali zaobljene rogove i okomite litice kula, a voda od rasteljenih ledenjaka stvorila je mo0dra jezera, kao i živopisne močvare prekrivene crvenom , žutom i zelenom mahovinom.

Cuernos del Paine - Patagonia - Chile

Na ovom zadivljujućem planinskom masivu penjanjati se može od mjeseca prosinca pa sve do veljače zbog povoljnih vremenskih uvjeta po kojima Patagonija zasigurno nije poznata.

Golden Towers of Paine

Poznata staza “W-hike” vodi duž jezera Nordenskjöld, zavlačeći se duboko u glečerske doline i pod vrhove. Postoji takođe i kružna tura oko cijelog masiva. Zasigurno će vam se desiti da će vam put presjeći guanaco (vrsta lame), a s visine, pratit će vas veličanstveni kondor.



Prepješačit ćete dolinu Tišine, poznatoj po izvanrednim stijenama, posjetit ćete plavo – bijeli ledenjak Grey, namočiti noge u tirkiznom jezeru Pejoe i sačekati izlazak sunca uz zlatno-žute kamene stupove. U svakom trenutku avanture biti će te u tijesnoj povezanosti sa prirodom, koja će vas nagraditi na svakom koraku, mada u istom trenutku može pokazati i svoju snagu.

Stanovnici Patagonije naučili su se pokoriti hirovima oluja.







  Nacionalni park Torres del Paine-Wikipedija Torres del Paine National Park

putovanja

Post A Comment:

0 comments: