Vulkanski rudari: Zarada ispred zdravlja

Planina Ijen u Indoneziji nalazi se na istočnom dijelu ostrva Java. U podnožju ovog vrha prava je idila: zeleni pašnjaci i plantaže kafe. Ali, malo ko zna da se na vrhu ove planine nalazi krater, u čiju se utrobu svakodnevno spušta nekoliko rudara u potrazi za vulkanskim sumporom.


Ranije je sumpor bio supstanca koju su ljudi povezivali s paklom. Možda je to mišljenje i prikladno za planinu Ijen: od zelenih predivnih predjela stiže se do žutim dimom obavijenog vrha, kratera, koji itekako asocira na pakao i propast.


Sumpor je inače u širokoj upotrebi kada je u pitanju pravljenje kozmetike, đubriva, šećera. U većini zemalja proizvodnja sumpora je automatizovana, ali na Javi se i dalje koriste tradicionalne metode. To je težak, naporan posao, sa rizikom po život.


Uprkos opasnosti, krater Ijen je nezaobilazna turistička atrakcija, pogotovo noću kada se sumporni dim plavo-žutih nijansi obavije oko planine.

Na dnu kratera je jezero koje sadrži toliko kisjeline da rastvara sve što dođe u dodir sa vodom. Sumporni gasovi koji stižu iz vulkanskih kanala su veoma otrovni, stoga života oko kratera skoro i nema.

To ne sprječava rudare da svakodnevno, teško zarađuju svoj hljeb. Pomoću alatki odrubljuju djelove sumpornih stijena, dok otrovni gasovi otežavaju disanje i izazivaju opekotine, posebno oko očiju.


Većina rudara ne može sebi da priušti gas-masku i drugu bezbjednosnu opremu. Zato rade samo sa naočarima i običnom krpom oko nosa i usta. Ipak, da nemaju ni to, za sekund bi ih savladale glavobolja, malaksalost i nesvjestica.

U protekle četri decenije, život je u ovom krateru izgubilo 74 rudara. Nagrada za njihov rad je – parče sumpora. Ipak- posao je posao, kažu.


“Moram nekako da prehranim porodicu”, kazao je jedan rudar, koji, kao i većina njegovih kolega, zbog posla kojim se bavi ima ozbiljnih problema sa plućima.

Rudari uglavnom po dva puta dnevno prelaze rastojanje od 12 kilometara, koliko ima od kratera do mjesta gdje se sumpor sakuplja, noseći i po 90 kilograma ove supstance na ramenima.


Na taj način, zarade od 50.000 do 70.000 rupija dnevno, što je, kako kažu rudari, mnogo više nego što se može zaraditi na plantažama kafe.

Zbog višegodišnjeg nošenja tereta, rudari imaju veoma razvijene mišiće ruku i ramena, a vremenom su naučili i da zadrže dah izuzetno dugo, što je prijeko potrebno kada se nalazite u otrovnim oblacima.

U podnožju planine, sumpor čekaju kamioni, kojima se supstanca transportuje do mjesta gdje se prerađuje: topi, filtrira i rafinira. Na kraju, sumpor se suši na podu u obliku ploča, spreman za prodaju.


Rudari zarađuju i tako što od sumpora prave simpatične suvenire, budući da interesovanje turista za mjesto oko Ijena raste iz godine u godinu. Do ove planine na ostrvu Java, organizuje se i prevoz turista sa egzotičnog Balija.












zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: