Stanovnici ovog grada žive pod zemljom

Coober Pedy, gradić u Australiji je poznat kao svjetska prijestonica opala, koji je još kod starih Grka i Rimljana važio za simbol nade i nevinosti.



Najskuplji opali na svijetu vade se ovdje, a ime gradu dali su Aboridžini – kupa piti, što znači “bijeli čovjek u rupi”.


Ono što je najzanimljivije za ovaj grad jeste da zbog velike temperature, koja redovno prelazi 50 stepeni, svi stanovnici, njih oko 1.700 žive pod zemljom.


Predio izgleda kao u filmu “Mad Max”. Ali prava slika se krije ispod zemlje. Tu se nalazi sve što možete da očekujete u jednom modernom gradu.


Ono što je posebno inetresantno vezano za ovaj grad jeste da se u njemu nalazi i pravoslavna crkva posvećena Svetom Iliji. Crkvu krase i vitraži, kroz koje se prelama spoljna svjetlost, kao i statue svetaca isklesane u stijeni.


Najveći problem ljudima koji žive u kućama u ovom rudarskom gradiću predstavlja nedostatak vode. Mještani žive u kućama koje su uklesane u stijenama, tu su tri spavaće sobe, dnevna soba, kuhinja i kupatila.


Bez prijeke potrebe, čovjek ne mora da izlazi na svjetlost dana, a ako želi da proširi stan može da iskopa novu prostoriju.


Prilikom proširivanja kuće svako može i da se obogati jer su u Coober Pedyju nalazišta plemenitog opala, koji se ubraja u drago kamenje i ako vlasnik ima sreće da naleti na nalazište riješio je sve svoje probleme.














putovanja

Post A Comment:

0 comments: