Jedini učitelj u selu

Nema sumnje da u kineskom obrazovnom sistemu nema jednakosti. Dok neka djeca uživaju u modernim školama uz najnoviju tehnologiju, druga su srećna ako imaju nastavnika.


Zeng Ksiangvei je direktor i jedini učitelj u seoskoj školi u provinciji Hunan u posljednjih 38 godina. Do penzije mu je ostalo četiri godine, pa je odlučio da svoju priču podijeli sa jednim nedjeljnim listom u nadi da će inspirisati nekog da ga zamijeni.



U Yaou malom selu, Zeng je učio svako dijete koje je tamo živjelo. Danas ima 13 učenika u maloj školi koja se nalazi u sredini polja pirinča.


Većina njegovih đaka su djeca čiji su se roditelji preselili u gradove da bi zaradili novac. Osim predmeta u školi, on djecu uči i mnogim drugim vještinama i pomaže im u pauzama. Učitelj se nada da će pronaći zamjenu kada ode u penziju, i da će novi učitelj djecu naučiti engleski jezik i kompjuterske osnove.


Škola je prvobitno bila skladište, ali je 60-ih godina napravljena učionica. Zent pokušava da školu održi čistom i urednom koliko je to moguće i čeka dan kada će se nešto promijeniti.


Zeng je bio nominovan za titulu najboljeg učitelja u provinciji Hunan prošle godine i jedan je od najobrazovanijih ljudi u selu. On tvrdi da čak popravlja i televizore u selu.






zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: