Koliko tačno ima država u svijetu?

Jedno od najčešće postavljenih pitanja koje muči globtrotere i sakupljače pečata po pasošima, je ono - pa koliko uopšte tačno ima država na svijetu? Ako u potragu za informacijom krećemo putem dr. Googlea, tada će nam se pojaviti različite stranice, a na svakoj će pisati drugačiji brojevi.



Bilo kako bilo, na našem Planetu danas postoji tačno 196 država! Do greške često dolazi jer prema Ujedinjenim Narodima ima 193 države te se ta brojka često koristi kao važeća, no to nije u potpunosti tačno, jer neke države su nezavisne i nisu članice UN-a. Neke od tih država su Vatikan i Kosovo.

S druge strane, The United States State Department priznaje 195 nezavisnih država širom svijeta, piše Punkufer. Država koju oni primjerice ne priznaju je Taiwan, koji se zbog političkih razloga ne priznaje kao nezavisna i međunarodna zajednica.
Također, kada spominjemo države, moramo spomenuti kako se i za određena područja govori kao o državama, no to nije tačno. Neke od najčešćih blamaža koje možemo pročitati su te da se Puerto Rico, Bermuda, Grenland, Palestina, Zapadna Sahara, a često i Sjeverna Irska, Škotska, Wales i Engleska ponekad navode kao države. Ljudi definitivno previše igraju FIFA-u...

Dakle, zapamtite brojku 196, i sada polako prebrojite koliko vam još nedostaje do popunjavanja albuma... Sretno!


zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: