Posjetio svaku zemlju na planeti

Graham Hughes iz Liverpula u novembru je postao prva osoba koja je putovala u svaku od 201 zemlje svijeta bez aviona. Međutim, njegov Ginisov rekord proglašen je nevažećim jer je granicu sa Rusijom prešao nelegalno.

Graham Hughes in Libreville, Gabon

Samo jedno, finalno, putovanje ostalo je britanskom avanturisti da bi kompletirao svoj rekord “oko svijeta bez letenja”, nakon 1.426 dana putovanja kroz sve zemlje svijeta.

Graham Hughes iz Liverpula u novembru je postao prva osoba koja je putovala u svaku od 201 zemlje svijeta bez aviona.

Graham Hughes on the border of Chad

Međutim, njegov Ginisov rekord proglašen je nevažećim, jer je rusku granicu prešao iz Estonije, nelegalno i bez vize.

On će ponoviti svoj put u Rusiju, ovog puta sa vizom u svom pasošu, da bi uspješno završio svoju trogodišnju misiju. Od 2009. godine on je posjetio 193 zemlje priznate od strane Ujedinjenih nacija, kao i Vatikan, Palestinu, Tajvan, Zapadnu Saharu i Kosovo, iako nisu na ovom spisku.



Hjuz (33) je naveo da mu je otac poslužio kao inspiracija i dodao da bi sve ohrabrio da učine isto.

- Ovo nije iskustvo u kojem ćete biti sami kao što možete da pomislite. Primorani ste da pričate sa dosta ljudi, svaki dan. Ljude često novac sprečava da putuju. Oni misle da će put biti veoma skup, ali jeftinije je putovati nego studirati. Jeftinije je nego imati stan u Londonu – kaže ovaj Britanac.

Hjuz je za prve dvije godine potrošio manje od 7.000 funti po godini, dok je za posljednju potrošio oko 3.000 funti. Britanac je svaki dan trošio oko 10 funti, a dosta je uštedio spavanjem na kaučima širom svijeta.

Uhapšen je dva puta u Kongu i Kape Verdeu. Policija Konga privela ga je na graničnom prelazu i zadržala šest dana u samici, bez ikakvog objašnjenja.


Graham Hughes on the triple border of Cameroon, Gabon and Equatorial Guinea

- Bio sam bijesan i uplašen.Vrištao sam na stražu. Nisam uradio ništa loše, moja papirologija je bila ispravna, ali oni su mislili da sam špijun – navodi Hjuz, i dodaje da mu je straža prijetila da će ga upucati u glavu ako nastavi da se buni.



Ipak, bilo je više lijepih trenutaka, pa tako kao jedan od najljepših navodi kupanje u jezeru prepunom meduza u jednom od arhipelaga Pacifika i posmatranje lansiranja jednog od posljednjih spejs-šatlova iz Kejp Kanaverala na Floridi.



- Što više putujete, svijet vam je sve manji – rekao je Britanac, i zaključio da planira da se skrasi u Londonu.





Graham Hughes-Wikipedia
Graham Hughes-YouTube
Graham Hughes-Twitter






261857_1111_vampire_BR_300x250

putovanja

Post A Comment:

0 comments: