Naučnici izumili premaz da se odjeća ne može isprljati

Naučnici iz Mičigena su izumili premaz za odjeću koji štiti od svih vrsta tečnih materija tako što se kapi prosto odbijaju od njega, a primjena ove tehnologije bi mogla da bude mnogo šira od tekstilne industrije.



Oko 95 posto jedinstvenog premaza je vazduh, a njegova površina odbija čestice tečnosti pa odjeća kojom se premaže ne upija kafu, alkohol ili opasne kiseline.

Premaz je mješavina gumeno-plastičnih čestica polidimetilsiloksana (PDMS) i otporne nano-tečnosti koju je razvilo Američko vazduhoplovstvo, a sadrži ugljenik, fluor, sicilijum i kiseonik.

Premaz smanjuje međumolekularne sile koje privlače čestice, pa se zbog toga tečnost odbija, a može se nanijeti na bilo koju površinu, piše Daily Mail.

Naučnici su testirali 100 različitih tečnosti i samo su freoni koji se koriste u klimatskim uređajima i hladnjacima uspjeli da prođu kroz premaz. Međutim, premaz uspješno štiti od kafe, alkohola, šampona, boje za štampače, benzina, biljnog ulja i sumporne kiseline.

- Nakon što se tečnost i materijal dotaknu, stvara se pozitivan ili negativan naboj pa se tečnost širi. Mi smo uspjeli drastično da smanjimo međudelovanje između površine i kapljica zbog čega se tečnost jednostavno odbija - istaknuo je dr Aniš Tuteja.

Premaz je toliko lagan da se može koristiti za vojna odjela i zaštitna odjela naučnika koji rade sa opasnim hemikalijama, kao i na brodovima.








zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: