Države drugačije od ostalih


Neke zemlje nisu poput ostalih. One su specifične po svojim prirodnim ljepotama, demografskim karakteristikama..

Država s više od 3 milijuna jezera – Kanada


Kanada ima oko dva milijuna jezera (oko 9% slatke vode na Zemlji) koja je za sobom ostavio ledeni pokrov zbog poremećenog sustava odvodnje.

Država s najviše otoka – Indonezija


Teritorij Indonezije sastoji se od oko 17.500 otoka od kojih je oko 6.000 naseljenih. Najveći otoci su Borneo (sjeverni dio otoka je dio Malezije i Bruneja), Sumatra, Java (najgušće naseljeni otok), Sulawesi i Nova Gvineja (istočni dio obuhvaća Papua Nova Gvineja). Postoje brojne grupe manjih otoka od kojih su najznačajnije Mali Sundski otoci (Bali, Lombok, Sumbawa, Flores, Sumba i Timor) i Molučki otoci (Halmahera i Seram). Na teritoriju Indonezije nalazi se oko 10-15 posto svjetskih koraljnih grebena.

Pustinjska država – Libija


Najveći dio zemlje pokriva Libijska pustinja koja je jedno od najsuših mjesta na svijetu. Na nekim mjestima kiša ne pada desetljećima, dok se u visoravnima to događa svakih 5 do 10 godina. Na sjeveroistočnom dijelu pustinje nalazi se velika depresija Katara. Temperature u ovoj pustinji znaju biti vrlo visoke, te je tako 1922. u području istočno od Tripolija zabilježena temperatura od 57,8 °C.

Najmanje naseljena zemlja – Mongolija


Mongolija je vrlo rijetko naseljena zemlja stepa, planina i pustinja (4,4 stanovnika po četvornom kilometru). Takva rijetka naseljenost neće se, vjerojatno, u ovom stoljeću ozbiljnije mijenjati, iako je istina da se stanovništvo Mongolije u zadnjih 30 godina udvostručilo.

“Država u džungli” – Surinam


Surinam ima u svojim šumama čitavo mnoštvo najrazličitijih vrsta stabala. U bivšoj nizozemskoj Gvajani su lokalni stručnjaci za šumarstvo već pobrojali preko 3.000 najrazličitijih vrsta drveta. Od toga je korišten gotovo beznačajan broj. Polazi se od 30 do 40 ekonomski najvažnijih vrsta. Po jednom hektaru šumske površine raste u pravilu 20 do 24 vrste drveta. Čiste sorte na jednom potezu šume su vrlo rijetke, samu u vrlo malo regija su koncentrirane takve vrste drveća. To otežava ekonomično korištenje te je značajno doprinijelo tome da su tropske šume u unutrašnjosti očuvane u svoj svojoj raskoši. Procjenjuje se da šume zauzimaju područje od 14,8 milijuna hektara (57 000 kvadratnih km), što je 91% ukupne površine Surinama.

Država ispod razine mora – Nizozemska


Nizozemska je jedna od najgušće naseljenijih država (401 stanovnik po km²). Oko 18% površine sačinjava voda a veliki dio zemlje se nalazi ispod razine mora. Zemlja je zaštićena od vode pomoću sustava nasipa te raznih odvoda. Najviše poldera se nalazi u Nizozemskoj, oko 3.000, zbog njihove višestoljetne borbe s poplavama i stvaranjem plodnog tla isušivanjem riječnih obala i mora.

Pitcairnovo otočje – jedan od najmanjih teritorija svijeta


Pitcairnovo Otočje (engl. Pitcairn, hrv. Pitkairn) je otočje (otočna skupina ) u Tihomu oceanu, posljednja kolonija Ujedinjenoga Kraljevstva u tom području. Skupinu čine četiri vulkanska otoka 2.200 kilometara udaljenih od Tahitija, od kojih je samo jedan nastanjen, otok Pitcairn (4,6 km²).
Otočje je poznato po tome što se stanovništvo sastoji od potomaka pobunjenih mornara s broda Bounty koji sačinjavaju Pitkernce – jednu od najmalobrojnijih etničkih skupina na svijetu. Područje ukupno broji 48 stanovnika (članove 9 obitelji), te se smatra jednom od najmanjih teritorija na svijetu.

Država kontinent – Australija


Australija je jedina zemlja u svijetu koja zauzima cijeli istoimeni kontinent te je geološki jedan od najstarijih dijelova Zemljine kore, dio prastaroga kopna Gondvane. Australija je najniži kontinent: oko 40% površine niže je od 200 m, samo 6% površine više je od 600 m.






putovanja

zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: