Najegzotičniji grad Europe

U Manchesteru govore 153 jezika

Najegzotičniji grad Europe: U Manchesteru govore 153 jezika

Stanovnici Manchestera pričaju čak 153 jezika među kojima i uyghur, jezik Muslimana na sjeverozapadu Kine i nahuati kojim su pričali drevni Asteci u Meksiku

U britanskom Manchesteru govore se 153 jezika, a dvije trećina škola je dvojezično, utvrdila je studija Sveučilišta Manchester. To ga čini najegzotičnijim gradom u Europi, a s njime se u svijetu mogu mjeriti samo New York i Pariz, piše Daily Mail.

- Jezična raznolikost je u Manchesteru veća nego u brojnim zemljama svijeta. Iako se u Londonu govori više od 300 jezika, riječ je o ljudima koji su na proputovanju, poput poduzetnika i diplomata, a u Manchesteru su to tamošnji stanovnici - tvrdi voditelj istraživanja profesor Yaron Matras.

Osim toga, to je najveća koncentracija multilingvalnosti na jednom mjestu jer je manji od ostalih gradova, ukupno 500.000 stanovnika, a u njemu se govori 153 jezika. Među njima je i uyghur kojim pričaju Muslimani u sjeverozapadnom dijelu Kine i nahuatl, jezik drevnih Asteka u Meksiku. Očekuje se da će se broj jezika još povećati zato što je priliv stranih studenata svake godine sve veći, dodao je profesor Matras.

Broj višejezičnih obitelji u Velikoj Britaniji je podcijenjen zato što je puno njih na popisima stanovništva kao glavni jezik izabralo engleski samo zato što se njime služe na poslu ili školi, objasnio je profesor.


putovanja

Post A Comment:

0 comments: