Cvjetna raskoš Tajlanda

U hotelima, hramovima, na retrovizorima... Tajlanđani imaju cvijeće posvuda.


U zraku se stalno osjeća miris jasmina, marigold ili u prijevodu bileć također je sveprisutan, a nama je najzanimljiviji bio buket lotosovog cvijeća. Koristimo ga kako bi odali poštovanje Budi. Grilande također koristimo prilikom klanjanja Budi. Obično su napravljene od jasmina ili bileća. Bileć ili mrigold u tajlandskoj inačici imena znači slava, objašnjava Panom Thongprayoon, iz Tajlandskog veleposlanstva u Budimpešti.


Tone i tone ružinih latica, cvijeća koje većina Europljana ne razaznaje, ali na njima odmaraju oči, nalazi se na noćnoj tržnici cvijeća u Bangkoku. Žene pletu girlande jasmina koje se kupuju stalno, čim one prethodne povenu. Uz takvo obilje prekrasnih florinih primjeraka ne čudi da im je cvijeće sveprisutno u svakodnevnom životu. Dio tajlandske kulture i običaja je da koriste cvijeće posvuda.


Ipak, ono po čemu su na Tajlandu najpoznatiji jest uzgoj orhideja. I to upravo središnji dio Tajlanda, u okolici Bangkoka. Na sjeveru je prehladno, na jugu preoblačno i kišno, a unutrašnjost je sa svojih 35° C idealna. Na farmi koju je posjetila ekipa HRT-a ima preko 100 vrsta orhideja, a naravno da su posebne posvećene kralju i kraljici. Treba im dvije godine da bi narasle u bocama koje su zatvorene u laboratoriju. Potom još dvije godine da narastu na farmi, do pune biljke prođe četiri godine. No, jednom kada narastu stalno cvatu.


Vrijedne radnice u laboratoriju pincetama odvajaju sadnice svaka tri mjeseca. Koncentracija i trud su maksimalni. Stoga sljedeći put kad pomislite da je puno u nekom vrtnom centru dati 30, 40 i više kuna za kraljicu cvijeća, sjetite se da joj je trebalo četiri godine da postane krasotica i ukras vašeg prozora.


Izvor










putovanja

Post A Comment:

0 comments: